V Prešove odštartovali projekt Na kolesách proti rakovine

08.05.2004 Celý región

Celoslovenský projekt Na kolesách proti rakovine 2004 odštartovali predpoludním 7. mája na námestí v Prešove. V jeho rámci začala aj verejná zbierka na kúpu ...
Celoslovenský projekt Na kolesách proti rakovine 2004 odštartovali predpoludním 7. mája na námestí v Prešove. V jeho rámci začala aj verejná zbierka na kúpu prístroja Wave System, určeného na zisťovanie DNA zmien. Zatiaľ takýto prístroj v hodnote 4, 5 milióna Sk na Slovensku nie je.

Okrem vystúpenia rôznych tanečných súborov a nesúťažných pretekov na \"čomkoľvek\" prebehla aj vysvetľovacia kampaň na tému, ako je pre zdravý životný štýl dôležitá pravidelná každodenná pohybová aktivita pracovníkmi Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove. Dominujúce postavenie mal v nej príklad dnes už nebohého paralympika Radovana Kaufmana. Ten aj v pokročilom štádiu osteosarkomu a po amputácii pravej nohy sa na Paralympiáde 2000 v austrálskom meste Sydney vyhral cyklistické preteky na jeden kilometer s pevným štartom a v rekordnom čase. Rakovine podľahol ako 25-ročný v roku 2003.
Projekt organizuje do konca leta t. r. Slovenský paralympijský výbor spolu s Nadáciou Výskum rakoviny, Agentúrou AP projekt a Úniou miest Slovenska. Podobné akcie ako dnešná v Prešove sa majú uskutočniť okrem iných vo všetkých krajských mestách a v Partizánskom, rodisku Kaufmana.

(jj)
 

Vyberte región